Krokodil en Tranen - Reisverslag uit Pointe Noire, Congo - Brazzaville van Annemarie Rijkaart - WaarBenJij.nu Krokodil en Tranen - Reisverslag uit Pointe Noire, Congo - Brazzaville van Annemarie Rijkaart - WaarBenJij.nu

Krokodil en Tranen

Door: Annemarie

Blijf op de hoogte en volg Annemarie

20 Januari 2014 | Congo - Brazzaville, Pointe Noire

Na zes dagen gewerkt te hebben houd ik vandaag een Dek-Dagje. Het weer ziet er redelijk uit, het is in elk geval droog, en dus ga ik straks het zwembad maar eens opzoeken. Hoewel ik mij zelf zeker wel bewust was van het feit dat het hier regenseizoen zou zijn, gaan jullie (zo lees ik regelmatig) er vanuit dat ik mij hier baad in Afrikaanse zonneschijn. Grappig om te lezen, maar bij deze rechtgezet ;-) Mijn poncho heb ik nog niet gebruikt, maar regenen doet het hier zeker wel. Hier in Congo is het van oktober tot april regenseizoen. Vrijwel elke dag is het bewolkt en zo’n drie dagen per week regent het de hele dag of zijn er flinke buien met onweer. Warm is het wel; zo’n 33 graden op een bewolkte dag. Als de zon dan toch doorbreekt kun je er nog wat graden bij optellen, dus die wolken zijn prima. Overigens is de winter die ik jullie toebedacht er ook nog niet, heb ik begrepen. .
Maar goed, voordat ik het water induik eerst een nieuwe blog schrijven. Ik houd jullie graag op de hoogte van mijn ervaringen hier. Fijn om te merken dat jullie dat waarderen. Dank dus voor alle reacties en prive berichtjes. Dat doet echt goed, vooral als het niet altijd even makkelijk is hier. Daarover straks meer.
De mensen hier zijn blij met de regen. Het verhoogt de kans op een goede oogst en voldoende eten. Als je het de vertalers vraagt is er over het algemeen voedsel genoeg hier in Congo. De oogst van het platteland, alles wat men in zee vangt en datgene waar men in de oerwouden op jaagt wordt op de markten verkocht. Zo ook hier op de Grande Marche. De buitenring van de markt in de openlucht wordt gevormd door stalletjes met allerlei prullaria; plastic potten en pannen, sieraden, stoffen, slippers etcetera. Het hart van deze enorme markt is overdekt. Onder een dak van golfplaten is een doolhof aan gangetjes en modderpaden. Op houten tafels wordt de koopwaar aangeboden; verse kruiden, casava’s, meel, bonen maar ook vlees. Enorme gevilde ratten, doormidden gehakte herten, stukken boa, levend pluimvee zoals kippen en duiven, opgepropt in een veel te klein kooitje. Jammer dat je tijdelijk je reukzintuig niet even kunt uitschakelen, anders had ik dat gedaan.. Net toen we bedacht hadden dat we genoeg gezien en geroken hadden, stuitten we op twee kleine krokodillen (kaaimannen?). Aangezien behalve de kippen alle dieren al lang (!) en breed dood waren, durfden we wel dichterbij te komen. De verkoper vatte dat op als potentieel koopgedrag en prees de beesten nog eens extra aan door ze op te tillen en voor onze neus omhoog te houden. Ik heb de hele markt bij elkaar gegild toen er ineens een oog open ging en het beest zich probeerde los te wurmen uit zijn gebonden bek en poten. Gelukkig bleven de marktkooplui er stoicijns onder en bleef de paniek beperkt tot bij mijzelf. Maar voor mij voorlopig geen krokodillenmenu..
Terug naar het schip en de afdeling. De afgelopen week heb ik een dagdienst en vijf avonddiensten gedaan. Ik kom er steeds meer in en heb prettig gewerkt. In mijn avondiensten had ik onder andere de zorg voor Nadine. Met haar gaat het naar omstandigheden goed. Aanstaande donderdag staat de derde operatie gepland, waarbij de huidflap die vanaf haar schouder naar haar mond is gebracht wordt losgemaakt. Als het goed is is de huid voldoende aangegroeit op de nieuwe plek om de bloedtoevoer los te maken. Zo wordt in fasen gewerkt aan een nieuwe mond, neus en wang. Ze is er nog lang niet, maar na deze week zal ze haar hoofd weer kunnen oprichten en is ze weer een stap dichterbij een nieuw gezicht. Gelukkig is ze gezegend met een lieve zus, haar caregiver, tolk en ambassadeur, en met een opgewekt karakter. In stilte maakt ze grapjes, doet ze dansjes en houdt ze de moed erin. Soms lacht ze tot de tranen over de wangen lopen. Toch werd het ook haar laatst teveel. Geluidloos zat ze te snikken, tranen van verdriet moesten gedroogd worden.
Soms liggen humor, hilariteit en drama dicht bijelkaar. Ook letterlijk; amper twee meter van Nadine verwijderd ligt haar medepatient. Een jonge vrouw van rond de twintig jaar. Twee weken geleden is er een enorme aangezichtstumor verwijderd. Foto’s van toen zij de loopplank hier opkwam kun je hieronder zien. Hoewel de operatie goed verliep is zijn er nu serieuze zorgen over haar herstel en valt ze ondanks optimale (sonde)voeding alleen maar af.. Dertig kilo weegt ze nog, dat is letterlijk vel over been. Ook haar staan vaak de tranen in de ogen, net als bij haar moeder die trouw naast het bed van haar dochter zit. Tranen die ons als artsen en verpleegkundigen diep raken..
Deze blog gaat dus over krokodillen en tranen, zeker niet over krokodillentranen. Die zie ik hier niet, tenzij misschien bij onze “ Queen of the Ward” Gladys; ons tweejarige peutertje die prima herstelt na een operatie aan haar gespleten verhemelte. Zij wil voortdurend vastgehouden en vermaakt worden. En als er even zelf gespeeld moet worden komen er tranen.. Tsja… ook peuter zijn valt hier misschien niet mee..

• 20 Januari 2014 - 19:41

Ellie:

als je nou de volgende keer wat heldhaftiger bent heb je naast een lekker maaltje ook nog een paar mooie laarzen..... Nee hoor ik snap je helemaal. Toen ik 8 jaar geleden met Fester naar de crocodile farm ging ben ik ook op eerbiedige afstand gebleven. groetjes ellie

• 21 Januari 2014 - 11:40

Anja:

Tjee Annemarie, wat een belevenissen weer, val je zelf niet teveel af, of kan je nog wel goed eten?
    Kan mn helemaal zo'n voorstelling maken op de markt , als ik de foto's zo bekijk....
    Geniet van je vrije dagen, lange reeks gewerkt Xxx Anja

• 21 Januari 2014 - 19:38

Ma Rijkaart:

Hallo, Anne. weer je verhaal gelezen.
    Je bent al bang voor een spinnetje,
    laat staan voor een kaaiman die leeft.
    je bent er goed van af gekomen !!
    werk ze deze nachten. Liefs Ma en Pa.

• 22 Januari 2014 - 10:28

Marielle:

Hoi Anne,
    Ik weet nog hoe hoe hoog je eens sprong toen er eens een hond onverwacht aan je schoenen
    snuffelde.........en kikkers, daar weet ik geloof ik ook nog een verhaal over. Ik kan me helemaal
    voorstellen hoe je op die markt daar stond. Ik schrijf dit ook met en grote grijns op m'n gezicht.
    Gelukkig ben je veel beter met patienten(ik ben nou eenmaal geen verpleegster) Dat zijn indrukwekkende gevallen die je tegenkomt en zie jij de mensen achter al die verminkingen.
    Dat hebben ze nodig.
    Groet,
    Marielle

• 22 Januari 2014 - 11:59

Lydeke:

Fijn om weer van je te horen. Wat een belevenissen, zowel op als buiten het schip.
    Alle goeds voor jou & je patiënten!

• 22 Januari 2014 - 17:03

Patricia Faket:

Hé Annemarie,
    Je beleefd daar veel. Leert ook hoe de inheemse mensen leven.
    Zie je daar nog iets van de Belgische invloeden of zijn die met de missionarissen
    verdwenen. Ten slotte is naar een Leonidas prettiger kijken als naar dat vieze vlees.
    Alhoewel met 33 graden smelt chocolade waar je bijstaat . Dus dat zal er wel niet zijn.
    Misschien prettige vooruitzichten als je weer de cultuurschok hebt doorgemaakt in het eigen landje waar we je missen.
    Patricia Faket

• 22 Januari 2014 - 22:37

Tante Hennie:

hallo Annemarie,

ik kan me voorstellen hoe je bent geschrokken van die kaaimannen.
    je beleefd wel heel verschillende dingen.

hoe is het met Nadine, gaat het goed met haar?

leuk om zo alles te volgen, heel veel strekte met je werk,
    we wensen je Gods zegen daarbij toe,
    liefs van ons, Tante Hennie.

En BAH, gevulde ratten, nog voor geen goud zou ik dat eten!!
    Je hebt ook van die heerlijk onsmakelijke foto's op je site gezet, getsiederrie!

Fijn dat het met Nadine goed gaat, wat bijzonder en fijn dat ze zo opgewekt blijft, maar ach dat andere meissie...Want dat ben je eigenlijk nog.. 20 jaar, nog een heel leven voor je...

• 23 Januari 2014 - 00:09

Overdreven hè?
    Tweemaal hetzelfde bericht plaatsen ;)
    Hij pakte m niet in 1 keer , dus heb ik "reactie plaatsen" nogmaals aangeklikt, daarom staat ie er nu dubbel..Sorry!!

Zou het door die wijn komen?? ))

• 23 Januari 2014 - 20:00

Corrine:

Hoi Anne,

Haha, held!
    Ik zou me ook een hoedje geschrokken zijn hoor! Alleen die foto's al! Jakkie!
    Dan zeg je dat je af en toe even wat anders moet zien, dan alleen je werk, nou dat is gelukt! ;-)
    Werkze weer! Ik ga weekend vieren.

Corrine

• 24 Januari 2014 - 13:06

Marie-jose:

hi Annemarie
    Heb je de foto's van die schattige krodillen voor of na de kennismaking genomen?
    Ze zien er grimmig uit, maar ja ze zijn ook vastgebonden.Ik denk dat ik nog harder gegild zou hebben!
    Het maakt me wel benieuwd naar wat je op het schip op je bord krijgt...
    Bewonderenswaardig zijn je patienten.
    bye for now
    Marie-jose

• 26 Januari 2014 - 16:49

Jacqueline:

hoi annemarie

wat een indrukwekkend verhaal en foto's weer. Zo te horen maak je erg veel mee.
    en wat een schok als je denk dat de kaaiman dood is en ineens zijn ogen open doet. Brrrr zou ik ook van gaan gillen hihi.
    geniet van je reis en je werk en ik kijk weer uit naar je volgende blok.
    groetjes vanuit het diakonijntje

xxx jacqueline

• 26 Januari 2014 - 19:09

Marga:

He Annemarie!

Mijn leesachterstand zojuist weggewerkt. Wat jij in je blogs laat zien is dat je werk de pijn van de ander verzacht, maar ook dat die ander voor jou iets betekent. Bijzonder hoor! Gezegend tweerichtingsverkeer.

En wat een hachelijk avontuur met die krokodillen! Hopelijk hebben ze je in de nacht niet alsnog te grazen genomen. Heb je krokodillenvlees geproefd? Afgelopen week stond het prentenboek KRRRRRRRRRRR ...okodil centraal tijdens de nationale voorleesdagen. Moet je maar 's lezen als je weer terug bent.

Een lieve groet uit Leiden,

Marga

• 27 Januari 2014 - 04:31

Simone :

Ha Annemarie,

Fijn dat je al zo lekker je plek hebt gevonden.
    Je blogs zijn weer mooi! Zo kunnen we inzage hebben in wat je zoal doet!!
    Ik hoop voor jou op weinig regen en veel zonneschijn :-)
    Gods zegen gewenst.

Lieve groet,
    Simone

• 28 Januari 2014 - 10:55

Joyce :

Mooi verhaal.....om stil van te worden. Geniet van de mooie momenten en veel succes met je patienten,
    ze zijn in goede handen bij jouw!!

groetjes,
    Joyce

• 28 Januari 2014 - 14:55

Anneke En Gerda Cammeraat:

Hallo Annemarie,
    Van je ouders hoorden wij van het prachtige werk dat je doet op het hospitaalschip Mercy Ships in Congo
    Inmiddels hebben wij met veel interesse je reisverslagen gelezen, echt geweldig!!
    We blijven je volgen hoor!
    Veel succes en geniet er van globetrotter!!

groetjes,
    Anneke en Gerda

• 28 Januari 2014 - 21:51

Marieke:

He Annemarie,

Net al je verslagen gelezen, wat kun je toch heerlijk schrijven, je ziet zo alles gebeuren!
    Geniet van je tijd daar en sterkte als het niet altijd makkelijk is!

Liefs Marieke

• 30 Januari 2014 - 16:06

Wilma:

Lieve annemarie,

wat weer prachtig geschreven! Ik geniet zo van alle verhalen, bijzonder is het echt hoor!
    Kijk uit naar je volgende blog maar ook wel een beetje naar je thuiskomst, je wordt hier gemist hoor in het gezellige diac!

Liefs Wilma